Ověřování stavu vibrometrů a snímačů

Pomocí přenosného zdroje vibrací – generátoru přesných mechanických kmitů – realizujeme ověření přesnosti měřičů vibrací – vibrometrů a analyzátorů vibrací. Přenosný mechanický vibrační zdroj (budič/generátor) je vybaven integrovaným referenčním snímačem vibrací se zpětnovazební smyčkou, která zaručuje přesnost amplitudy i frekvence kmitů na výstupu generátoru i v terénu. Ověřit lze jak rozdílné amplitudy vibrací (vibrometry se sumární funkcí) tak i rozdílné frekvence (FFT analyzátory). Tato služba je omezena z hlediska snímače hmotností 250 gramů.

Ačkoliv se nejedná o služby akreditované laboratoře, realizujeme funkční kontroly celých měřicích řetězců vibrací (od snímače vibrací až po výstup vyhodnocovací jednotky) přímo na místě instalace. Měřením lze např. ověřit, zda při překročení prahové hodnoty dojde k vyhlášení poplachů či odstavení stroje. Součástí služby je také konzultace z hlediska vhodnosti umístění snímačů či vhodnosti volby daného měřicího řetězce z hlediska funkce ochrany zařízení. Důvod je prostý. Mnoho firem instalovalo vibrační monitoring a po havárii jsou překvapeni, že systém nezareagoval správně a tedy že investice byla naprosto zbytečná. V těchto případech odeslání komponentů měřicího systému do kalibrační laboratoře příliš nevyřeší, chyba bývá mnohdy jinde.

Vibrometr není měřidlo stanovené. Kalibrace akreditované laboratoře není nutná.  Měřidla slouží většinou jako orientační či informativní. Dnešní piezoelektrické akcelerometry jsou většinově spolehlivé a hodnoty změřené leží v toleranci. Ve většině případů tak stačí občasné porovnání s referenčním zdrojem vibrací s konstatováním, že zjištěná amplituda odpovídá předepsané hodnotě v pásmu 3% tolerance.

Realizujeme ověření přesnosti – samostatných snímačů pouze u následujících typů:

  • Akcelerometry s napěťovým výstupem (IEPE standard, zvaný také ICP, CCLD, Isotron®, Deltatron®, Piezotron®) – citlivost v mV/G , resp.: mV/m.s-²
  • Akcelerometry s proudovým výstupem (CLD) – citlivost v µA/m.s-²
  • Snímače rychlosti vibrací s napěťovým výstupem – mV/mm/s
  • Ostatní typy snímačů po konzultaci

Test funkce prahových hodnot – vyhlášení poplachu či havarijního odstavení

Součástí testů měřicích řetězců vibrací bývá test ověření funkčnosti havarijního kontaktu. Tato zkouška prověří funkci celého měřicího řetězce. Pomocí přenosného generátoru kmitů se ve zvolenou chvíli generuje amplituda vibrací vyšší než nastavená mezní hodnota. Následně se očekává reakce měřicího řetězce, který by měl zareagovat a spustit adekvátní ochrannou funkci, např. přepnout havarijní kontakt.